TOYOTA Production System (TPS)
سیستم تولید تویوتا
سیستم تولیدی ای که توسط شرکت تویوتا موتور به منظور دستیابی به بهترین کیفیت،پایین ترین قیمت و کوتاه ترین زمان انتظار (تولید)از طریق حذف اتلاف،تکوین یافت.
TPS شامل دو ستون اصلی است،یکی تولید بهنگام (JIT) و دیگری جی دو کا.معمولا این سیستم را به صورت خانه ای نشان می دهند که در تصویر ملاحظه می شود.
TPS سیستمی است که از طریق تکرار کار استاندارد و کایزن،که خود بر چرخه PDCA یا شیوه علمی مبتنی است،حفظ شده و بهبود می یابد.
TPS توسط تائی چی اوهنو،مدیر تولید تویوتا،پس از جنگ جهانی دوم تکوین یافت.اوهنو که کار خود را از عملیات ماشین کاری آغاز کرد،در سرتاسر دهه 1950 و 1960 رهبر شکل گیری TPS در تویوتا بود و از دهه 1960 تا دهه 1970 آن را در پایگاه تامین تویوتا نیز اشاعه داد.اشاعه جدی TPS در خارج از ژاپن به سال 1984 باز می گردد که سیستم مشترک تویوتا و جنرال موتورز NUMMI در کالیفرنیا را اندازی شد.
مفاهیم تولید بهنگام (JIT) و جی دوکا هردو ریشه در دوره پیش از جنگ دارند.ساکی چی تویودا،بنیانگذار گروه شرکت های تویوتا در آغاز قرن بیستم با گذاشتن ابزاری روی ماشین های خودکار پارچه بافی که باعث توقف ماشین به هنگام پاره شدن یک نخ می شد،مفهوم جی دوکا را ابداع کرد.این کار اجازه می داد گام های مهم تری در راحت راستای بهبود کیفیت برداشته شود و افراد بتوانند از پاییدن ماشین ها برای حفظ کیفیت راحت شوند و نتیجه کارهای ارزش آفرین تری انجام دهند.سرانجام،این مفهوم ساده در تویوتا راه خود را بسوی هر ماشین،هرخط تولید و هر عملیاتی باز کرد.
همچنین کی ئی چی رو تویودا،پسر ساکی چی و بنیانگذار خودروسازی تویوتا،مفهوم بهنگام بودن را در دهه 1930 مطرح کرد.او اعلام کرد که در تویوتا باید تمام عملیات فاقد موجودی اضافی باشند و به منظور هموار شدن تولید،تویوتا باید با تامین کنندگان خود همکاری کند.در نهایت،این تحت رهبری اوهنو بود که JIT به یک سیستم منحصر به فرد حرکت اطلاعات و مواد،برای کنترل اضافه تولید مبدل شد.
از سال 1990 به بعد،یعنی پس از انتشار کتاب "ماشینی که جهان را تغییر داد"،TPS به عنوان یک سیستم تولید نمونه و الگو،به طور گسترده ای شناخته شد.ایت کتاب،حاصل پژوهشی 5 ساله بود که به رهبری دانشگاه MIT صورت گرفت.(ترجمه این کتاب به زبان فارسی با نام "تولبد ناب" منتشر شده است). پژوهشگران MIT دریافتند که TPS در مقایسه با تولید انبوه سنتی،بسیار موثرتر و کارآتر بوده و الگوی کاملا جدیدی را ارائه می کند و برای اینکه نشان دهند این رهیافت تولیدی دارای تفاوت های بنیادی است،اصطلاح تولید ناب را بدان اختصاص دادند.